auto icon donker fabriek icon donker medisch icon donker vliegtuig icon donker boot icon donker chip icon donker

Nikkel

Nikkel is een natuurlijk voorkomend, glanzend, zilverwit metalen element. Het is het vijfde meest voorkomende element op aarde en komt veel voor in de aardkorst. Het meeste hiervan bevind zich in de kern van de aarde.
 

Belangrijke eigenschappen

  • Hoog smeltpunt, 1453 ºC
  • Bestand tegen corrosie en oxidatie
  • Zeer kneedbaar
  • Gemakkelijk te legeren
  • Magnetisch bij kamertemperatuur
  • Kan worden afgezet door galvaniseren  

 

Door deze eigenschappen wordt nikkel op grote schaal gebruikt in meer dan 300.000 producten voor consumenten, industriële, militaire, transport, luchtvaart, scheepvaart en architectonische toepassingen. Het grootste gebruik is als legeringselement in combinatie met chroom en andere metalen voor de productie van roestvrij en/of hittebestendig staal. Deze worden gebruikt voor potten en pannen, gootstenen etc. Evenals in gebouwen, voedselverwerkende apparatuur, medische apparatuur en chemische fabrieken.


Ongeveer 65% van het nikkel dat wordt geproduceerd wordt gebruikt om roestvast staal te vervaardigen. Nog eens 20% wordt gebruikt in andere staal en non-ferro legeringen - vaak zeer gespecialiseerde industrieën zoals lucht- en ruimtevaart en militaire toepassingen. Ongeveer 9% wordt gebruikt voor galvanisch aanbrengen van Nikkel en 6% in andere toepassingen, zoals munten, elektronica en batterijen voor draagbare apparatuur en hybride auto's. In veel van deze toepassingen is er geen substituut voor nikkel zonder verminderingvan de prestaties of stijgende kosten.

Leveringsprogramma

Staf, draad, plaat, folies, buis, sputtering targets, flenzen, fittingen, schroeven, moeren en klant specifieke onderdelen volgens tekening

 

Hoogwaardige nikkellegeringen

NICKEL 200 / 201
2.4060/61/66/68
UNS N02200/2201

Commercieel zuiver (99,6%) nikkel met hoge mechanische eigenschappen en goede corrosiebestendigheid. Dit materiaal heeft hoge thermische, elektrische en magnetische eigenschappen. Het wordt gebruikt in diverse apparatuur waar zuiverheid en reinheid belangrijk is. O.a. in levensmiddelen om synthetische vezels en alkaliën te behouden.

 

NICKEL 270
2.4050
UNS N02270

Een zuivere graad van nikkel gemaakt door poedermetallurgie. Dit materiaal heeft een lage basishardheid en een hoge vervormbaarheid. De extreme zuiverheid is o.a. van toepassing voor onderdelen van waterstof thyratrons (gas gevulde elektronenbuizen). Het wordt ook gebruikt voor elektrische weerstand thermometers.

 

MONEL® ALLOY 400
2.4360 / 2.4361
UNS N04400

Een nikkelkoper legering met hoge sterkte en uitstekende corrosieweerstand tegen o.a. zeewater, waterstoffluoride, zwavelzuur en alkaliën. Dit materiaal wordt veelal ingezet in marine engineering, chemische en koolwaterstof verwerkende apparatuur, kleppen, pompen, assen, hulpstukken, bevestigingsmiddelen en warmtewisselaars.

 

MONEL® ALLOY K-500
2.4375
UNS N05500

Een nikkelkoper legering die combineert de corrosiebestendigheid van de MONEL 400 legering met meer kracht en hardheid. Dit materiaal heeft een hoge dichtheid  en is bestand tegen de ondergrens aan temperaturen tot-101 °C). Gebruikt voor pomp schachten, oliewinning instrumenten, chirurgie , veren, drukkleppen, bevestigingsmiddelen en marine propeller assen.

 

INCONEL® Alloy 22
2.4602
UNS N06022

Op grond van de elementen van chroom, molybdeen, wolfraam en ijzer heeft deze legering een uitstekende weerstand tegen zowel oxidatie en het verminderen van zure omgevingen als die gemengde zuren bevatten. Het is met name nuttig voor corrosieweerstand in zuur-halogenide omgevingen. Toepassingen zijn onder andere de chemische verwerking en bestrijding van verontreiniging, gas ontzwaveling van rookgassen, de verbranding van afval en de papier en pulp verwerkende industrie.


INCONEL® Alloy C-276
2.4819
UNS N10276

Een nikkel-molybdeen-chroom legering met een toevoeging van wolfraam met uitstekende corrosieweerstand voor een breed scala aan extreme omgevingen. De hoge hoeveelheid molybdeen maakt de legering met name resistent tegen put en spleet corrosie. Het lage koolstofgehalte minimaliseert carbideprecipitatie tijdens het lassen. Gebruikt in de bestrijding van verontreiniging, chemische verwerking, papier en pulp productie en behandeling van afval.

 

INCONEL® Alloy 600
2.4816
UNS N06600

Een nikkel-chroom legering met een goede oxidatie weerstand bij hoge temperaturen en bestand tegen chloride-ion stress-corrosie scheuren, corrosie door zuiver water en bijtende corrosie. Gebruikt voor oven onderdelen, chemie, voedselverwerking, nucleaire engineering en voor elektroden.

 

INCONEL® Alloy 601
2.4851
UNS N06601

Een nikkel-chroom legering met als toevoeging aluminium voor uitstekende weerstand tegen oxidatie en andere vormen van hoge-temperatuur-corrosie. Hiernaast heeft deze legering hoge mechanische eigenschappen bij hoge temperaturen. Gebruikt voor industriële ovens, hittebehandeling apparatuur, petrochemische en proces-apparatuur en gasturbine onderdelen.

 

INCONEL® Alloy 617
2.4663
UNS N06617

Een nikkel-chroom-kobalt-molybdeen legering met een uitzonderlijke combinatie van metallurgische stabiliteit, sterkte en oxidatie weerstand bij hoge temperaturen. Hoge bestendigheid tegen oxidatie wordt versterkt door de toevoeging van aluminium. De legering weerstaat ook een breed scala van waterige corrosieve omgevingen. Gebruikt in gasturbines voor verbranding van blikjes, voor petrochemische verwerking, heat-treating van apparatuur en in de productie van salpeterzuur.


INCONEL® Alloy 625
2.4856
UNS N06625

Een nikkel-chroom-molybdeen legering met een toevoeging van niobium die met molybdeen resulteert in het uitharden van deze legering zonder een hittebehandeling te hebben ondergaan. De legering verzet zich tegen een breed scala van extreme corrosieve omgevingen en is vooral resistent tegen corrosieputjes en spleten. Gebruikt in chemische verwerking, lucht-en ruimtevaart, marine engineering, apparatuur voor bestrijding van verontreiniging en nucleaire reactoren.


INCONEL® Alloy 690
2.4642
UNS N06690

Een hoog chroom-nikkel legering met uitstekende weerstand tegen vele vocht corrosieve elementen en hoge-temperatuur atmosferen. De legering met en hoog chroomgehalte geeft weerstand tegen waterige corrosie door oxiderende (vooral salpeterzuur) zuren en zouten bij hoge temperaturen. Naast de corrosieweerstand heeft deze sterke legering goede metallurgische stabiliteit.

 

INCONEL® Alloy 718
2.4668
UNS N07718

Een door hittebehandeling gehardende nikkel-chroom legering waaraan de elementen van ijzer, niobium en molybdeen zijn toegevoegd en mindere hoeveelheden bevatten van de elementen aluminium en titanium. Het combineert corrosieweerstand en hoge sterkte met uitstekende lasbaarheid. De legering heeft uitstekende ‘creep rupture strenght’ bestendig tot temperaturen van 700°C. Gebruikt in gasturbines, rakket motors, ruimtevaartuigen, nucleaire reactoren, pompen en gereedschappen.


INCONEL® Alloy HX
2.4665
UNS N06002

Een nikkel-ijzer-chroom-molybdeen legering met uitstekende sterkte en oxidatie weerstand bij temperaturen tot 1200° C. Door de toevoeging van het element molybdeen verkrijgt dit materiaal zijn sterkte. Gebruikt in gasturbines, industriële ovens, heat-treating apparatuur en nucleaire engineering.

 

INCONEL® Alloy X-750
2.4669
UNS N07750

Deze nikkel-chroom legering is vergelijkbaar met Inconel aluminium legering 600. Dit materiaal is door de warmtebehandeling precipitation hardening en de toevoeging van de elementen aluminium en titanium goed bestand tegen corrosie- en oxidatieverschijnselen. Evenals heeft deze legering een hoge treksterkte en goede bestendigheid tegen kruip en breuk eigenschappen bij temperaturen tot 700 °C. De uitstekende ontspannings weerstand is handig voor hoog temperatuur-veren en bouten. Deze legering wordt gebruikt in gasturbines, raketmotoren, nucleaire reactoren, drukvaten, tooling en vliegtuigonderdelen.


INCOLOY® Alloy 800 H / HT
1.4876 / 1.4958 / 1.4959
UNS N08810 / UNS N08811

Een nikkel-ijzer-chroom legering met dezelfde elementaire samenstelling zoals Incoloy legering 800, maar met aanzienlijk hogere kruip weerstand. Deze legering wordt gebruikt in de chemische en petrochemische engineering, elektrische centrales S, industriële ovens en warmtebehandeling faciliteiten.

 

INCOLOY® Alloy 825
2.4858
UNS N08825

Een nikkel-ijzer-chroom legering met toevoegingen van molybdeen en koper. Deze legering heeft uitstekende weerstand tegen reductie, oxiderende zuren, stress-corrosie en gif aanval corrosie. De legering is vooral bestendig tegen zuren van zwavelzuur en fosforzuur, gebruikt voor chemische verwerking, olie en gas leidingen, opwerking van nucleaire brandstof, apparatuur voor zuurproductie en beitsen.


INCOLOY® Alloy DS
1.4862

Een nikkel-ijzer-chroom legering met als elementaire toevoeging silicium. Het heeft een goede hoog temperatuursterkte en is uitstekend bestand tegen oxidatie en carburization. Het siliciumgehalte maakt deze legering bestand tegen interne oxidatie in hoog temperatuur omgevingen. Deze legering wordt o.a. gebruikt in industriële ovens en voor heat-treating manden, laden en armaturen.

 

INCOLOY® Alloy 330
1.4886
UNS N08330

Een nikkel-ijzer-Chroom legering met een toevoeging van silicium voor een verhoogde bestendigheid tegen oxidatie  Het heeft een goede bestendigheid tegen hoge temperatuur en uitstekende weerstand tegen oxidatie en carburization. Ook bij langdurige blootstelling aan hoge temperaturen blijft de microstructuur stabiel. Deze legering wordt o.a. gebruikt in industriële ovens en voor heat-treating manden, laden en armaturen.

 

NIMONIC® Alloy 75
2.4951 / 2.4630
UNS N06075

Een nikkel-chroom legering met goede mechanische eigenschappen en oxidatie weerstand bij hoge temperaturen. Gebruikt voorproductie van plaatwerk en gasturbine motoren, voor onderdelen van industriële ovens, voor heat-treating apparatuur, armaturen en van nucleaire engineering.

 

NIMONIC® Alloy 80A
2.4952 / 2.4631
UNS N07080

Een nikkel-chroom legering vergelijkbaar met Nimonic aluminium legering 75 maar precipitatie gehardend door toevoegingen van aluminium en titanium. De legering heeft een  goede weerstand  tegen corrosie- en oxidatieverschijnselen met een hoge treksterkte ,met kruip-breuk eigenschappen bij temperaturen tot 815° C. Gebruikt voor gasturbine componenten (messen, ringen en schijven), bouten, buizen in nucleaire stoomgeneratoren, spuitgiet inzetstukken en uitlaatkleppen in verbrandingsmotoren.

 

NIMONIC® Alloy 90
2.4969 / 2.4632
UNS N07090

Een door precipitatie uitgeharde nikkel-chroom-kobalt legering met hoge bestendigheid tegen stress-breuk krachten meet een kruip weerstand bij temperaturen tot ongeveer 920° C. De legering is goed bestendig  tegen hoge temperaturen en tegen corrosie- en oxidatieverschijnselen. Gebruikt voor o.a. messen en schijven in gasturbines, gereedschappen welke een hoge temperatuur moeten weerstaan.

 

NIMONIC® Alloy 263
2.4650
UNS N07263

Een door precipitatie uitgehardende nikkel-chroom-kobalt legering met een elementaire toevoeging van molybdeen voor de versterking van het materiaal. Deze legering heeft een hoge corrosieweerstand en goede vervormbaarheid. De legering wordt gebruikt in gasturbines voor ringen, behuizingen en voor de productie van plaat.

 

NILO® Alloy 36
1.3912
UNS K93600

Een nikkel-ijzer legering met 36% nikkel. Het behoudt zijn afmetingen bijna exact bij gebruik in in een normale atmosferische temperatuur, derhalve heeft het een laag uitzettingscoëfficiënt bij cryogene temperaturen tot ongeveer 260° C. De legering behoudt ook zijn goede sterkte en taaiheid bij gebruik in lage temperaturen. Gebruikt voor meetapparatuur, laser components, bi-metaal thermostaat strip, thermostaat staven en tanks en leidingen voor het opslaan en transporteren van vloeibaar gemaakte gassen.

 

NILO® Alloy 42
1.3917
UNS K94100

Een nikkel-ijzer legering met 42% nikkel. Het heeft een lage en constante nominaal coëfficiënt van thermische expansie bij kamertemperatuur tot ongeveer 570° F (300° C). Gebruikt voor halfgeleiders bi-metaal thermostaat strip, thermostaat staven, voor keramiek op metaal afdichtingen met aluminiumoxide keramiek en verschillende glas / metaal verzegelingen zoals de kern van koper beklede draad voor verzegeling in Glazen buizen van elektrische lampen, beeldbuizen en TL-lampen.

 

NILO® Alloy 48
1.3922/26/27
UNS K94800

Een nikkel-ijzer legering met 48% nikkel. Het thermisch uitzettingscoëfficiënt is ontworpen om gebruikt te worden in combinatie van zacht lood en kalkglas. De legering heeft een hoog  omslagpunt. Gebruikt voor glas/metaal afdichtingen in o.a. gloeilampen en voor industriële thermostaten die bij temperaturen tot 450° C.

 

NILO® Alloy K
1.3981
UNS K94610

Een nikkel-ijzer-cobalt legering met 29% nikkel. Het uitzettingscoëfficiënt wat met stijgende temperatuur tot het omslagpunt afneemt, komt overeen met het tempo van de expansie van borosilicaat glasl en aluminiumoxide keramiek. Gebruikt voor  glas-op-metaal toepassingen waarbij een hoge betrouwbaarheid of bestendigheid noodzakelijk is tegen thermische schokken. Voorbeelden zijn high-power kleppen, transistor leads en headers, geïntegreerd-circuit bedradingsframe en fotografie flitsers.

 

UDIMET® Alloy 188
UNS R30188

Een sterke op kobalt gebaseerde legering met uitstekende  bestendigheid tegen hoge temperaturen sterkte en goede oxidatie. Deze legering kan temperatuurbestendig tot 1093° C. Het Chroom van hoog niveau in combinatie met kleine toevoegingen van het overgangselement lanthaan produceren een zeer vasthoudend en beschermende legering  en is goed bestand tegen zwaveloxides. Het heeft een uitstekende metallurgische stabiliteit gecombineerd door een goede vervormbaarheid verkregen door langdurige blootstelling aan hoge temperaturen. Door de combinatie van goede goede maak en lasbaarheid is deze legering nuttig in typische gasturbine toepassingen zoals verbranders, vlam houders, overgang leidingen.

 

Waspaloy
2.4654
UNS N07001

Een op nikkel gebaseerde precipitatie gehardende superalloy met uitstekende hoog temperatuur sterkte en een goed bestand tegen corrosie, met name tegen oxidatie. Het is gebruikt voor lucht-en ruimtevaart en gas turbine motoronderdelen bestendig tot temperaturen van 650° C. Voor kritieke roterende toepassingen tot temperaturen van 870° C. En voor andere minder veeleisende, toepassingen. Toepassingen omvatten compressor en rotor schijven, assen, afstand houders, verzegelingen, ringen en bevestigingsmiddelen en andere diverse motoronderdelen, Luchtvaartcasco’s raketsystemen.

 

Haynes 25
2.4964
UNS R30605

Een legering van kobalt-nikkel-chroom-wolfraam die uitstekende hoge-temperatuur-sterkte combineert met  goede weerstand tegen oxidatie omgevingen tot 980 ° C met een  uitstekende resistentie tegen sulfidatie.  Het kan worden vervaardigd en gevormd door conventionele technieken, en wordt gebruikt in o.a. gegoten componenten. Deze legering is uitstekend bestand tegen het invreten van metalen bij koudlassen.

 

Haynes 188

Is een op kobalt gebaseerde legering die beschikt over een unieke combinatie van eigenschappen. Het heeft een uitstekende oxidatiebestendigheid en is bestand tegen hoge temperaturen t/m 1150° C. Dit wordt gecombineerd met een goede vervormbaarheid. De uitstekende oxidatie weerstand is een gevolg van minuscule toevoegingen van lanthanium met als positieve uitwerking dat de oxidebestendigheid zeer vasthoudend wordt.

 

Haynes 214

Is een superalloy op nikkelbasis met een uitzonderlijke weerstand tegen oxidatie tot 1260°C. Ofschoon deze legering door een precipitatiebehandeling beneden 925°C kan worden verstevigd is deze legering ontworpen voor gebruik in de oplossend gegloeide toestand vanaf 980°C. In dit temperatuurgebied bezit de legering een redelijke sterkte vergelijkbaar met die van Inconel alloy 601. HAYNES 214 alloy wordt veelvuldig toegepast in industriële verwarmingsinstallaties en in gespecialiseerde toepassingen zoals 'clean firing' van elektronische en keramische componenten. In gegloeide toestand kan HAYNES 214 alloy koud worden vervormd. Warmtevervorming vindt plaats op temperaturen boven 1040°C.  Deze legering is lasbaar, echter in geval van inklemming dient men voorzorgsmaatregelen te treffen. Deze legering heeft een buitengewone weerstand tegen carburisatie en hoge temperatuur en  chloridehoudende milieus.

 

Haynes 230
UNS No. N06230

HAYNES 230 alloy is een superlegering die een uitzonderlijke hoge temperatuursterkte combineert met een buitengewone weerstand tegen oxiderende milieus tot 1150°C, stikstof en waterstofmilieus en goede weerstand tegen carburisatie. Er treedt nauwelijks verbrossing op door langdurige thermische belasting. Deze door oplossingsharding verstevigde legering wordt veelvuldig toegepast in gasturbinemotoren, chemische- en petrochemische processen, elektriciteitscentrales en in industriële verwarmingsinstallaties.