Categorie Titanium BOTTOM

Belangrijk eigenschappen van titanium
  • Heeft de hoogste sterkte-tot-gewichtverhouding van alle elementen
  • Goede corrosiebestendigheid
  • Hoge biocompatibiliteit
  • Titanium is niet magnetisch
Toepassingen van titanium
  • Lucht- en ruimtevaart
  • Chemische verwerking
  • Offshore
  • Orthopedische implantaten voor de medische industrie
  • Pijpleidingen in de chlorideproductie
  • Sportattributen

Wat is titanium?

Titanium staat op nummer 9 van de meest voorkomende elementen in de aardkorst en op nummer 4 van de meest voorkomende metaalonderdelen. Titanium is nummer 22 in het periodiek systeem, met een atoomgewicht van 47.90 en herkent u door het symbool “Ti”. Titanium wordt gewonnen in de vorm van rutielkwarts en uit het mineraal ilmeniet. Rutiel wordt over het algemeen gewonnen in Australië, China, Canada en Amerika.

Hoe wordt titanium gewonnen?

Om dit metaal te verkrijgen combineren we de rutiel met cokes of teer en chloorgas. Wanneer we dit verhitten, ontstaat er titanium tetrachloride (TiCl4). Met een chemisch proces zetten we dit vervolgens om tot een zogenoemde “titanium sponge”, wat we smelten in een titanium ingot vorm. Dit smelten gebeurt op 2 manieren: of volgens het vacuüm smelten (VAR) of het zogenoemde cold hearth furnace proces.

Wat maakt titanium bijzonder?

De oorspronkelijke behoefte aan titanium kwam destijds vanuit de militaire lucht- en ruimtevaart. Zij waren op zoek naar een metaal met sterke mechanische eigenschappen en een hoge dichtheid. 

Het mooie van titanium is dat het goed bestand is tegen oxidatie, doordat titanium bij blootstelling aan zuurstof een dunne filmlaag verkrijgt wat beschermend werkt tegen oxideaanvallen. Vanwege de biocompatibiliteit van titanium kan dit metaal worden toegepast in het menselijk lichaam, zoals voor de heup, knie, tandimplantaten en pacemakers. Een andere belangrijke eigenschap is het unieke uiterlijk en feit dat het niet magnetisch is. Ook beschikt titanium over een relatief hoog smeltpunt en heeft het een relatief goede thermische geleidbaarheid.

De verschillende grades binnen titanium

Commercieel zuivere grades 1 t/m 4

Er bestaan veel verschillende titanium grades. Nummer 1 t/m 4 zijn micro-structureel commercieel zuivere varianten in alfafase en zijn tegelijkertijd de zachtste titanium grades. Het verschil tussen de 4 grades zit in het aantal interstitiële elementen, zoals zuurstof en ijzer, dat aan elke grade wordt toegevoegd.

Onderstaande tabel laat het niveau van de interstitiële elementen zien van elke grade en de bijbehorende mechanische eigenschappen.

Denk bij interstitiële elementen aan zuurstof (O), ijzer (Fe) en N (stikstof)+, waarbij zuurstof (O) de belangrijkste is. Hoe hoger de interstitiële elementen, hoe sterker de legering. Naarmate de UTS (Ultimate Tensile Strength) toeneemt, neemt de rek (Elongation) af. Hierdoor wordt de legering minder ductiel. De sterkte van commercieel zuiver titanium neemt dus per grade toe. Dit betekent dat titanium grade 4 het sterkst is en titanium grade 1 het minst sterk. 

Hieronder ziet u de effecten van interstitiële elementen:

 

Grade

UTS (MPA)

0.2% (MPA) %EL O% WT C% WT N% WTH H% WT FE% WT

Grade 1

240

138 24 0,18 0,08 0,03 0,015 0,20

Grade 2

345 275 20 0,25 0,08 0,03 0,015 0,30

Grade 3

450 380 18 0,35 0,08 0,05 0,015 0,30

Grade 4

550

483

15

0,40

0,08

0,05

0,015

0,50

Overige grades: titaniumlegeringen

De overige grades zijn legeringen en zijn dus niet commercieel zuiver. Bekijk hieronder alle titaniumlegeringen:

Overige grades: titaniumlegeringen

De overige grades zijn legeringen en zijn dus niet commercieel zuiver. Bekijk hieronder alle titaniumlegeringen:



  • Neem contact op

    Je kunt dagelijks contact met ons opnemen per mail en telefoon tussen 8.30 en 17.00, mailen kan natuurlijk 24/7.

    Christiaan Huygensweg 2B 5151 DN Drunen

    +31 (0) 416 724 800 info@metel.nl