Betrouwbare levering van (onderdelen uit) speciale metalen zeker stellen

Wil jij verzekerd zijn van de betrouwbare levering van jouw high-performance metalen? Met de schommelingen op het gebied van transport, prijs én levertijd is dit niet zomaar een gegeven. Als leverancier van speciale metalen zoals Titanium, Wolfraam en Nikkellegeringen (bijv. Inconel) biedt Metel haar klanten een oplossing. Per metaalgroep werkt Metel al jarenlang samen met een gespecialiseerde fabriek en dat, in combinatie met afroepcontracten voor klanten, garandeert de levering van high-performance metalen. De herkomst van al onze metalen is natuurlijk conflictvrij en komt met alle benodigde documentatie.

Verkrijgbaarheid en levering van speciale metalen

De verkrijgbaarheid van metalen is een belangrijke factor voor afnemers die zich voorbereiden op bijvoorbeeld een serieproductie. Zij moeten een bepaalde leveringsbetrouwbaarheid afgeven aan de OEM en willen de toestroom van materialen dus veilig stellen. Daarnaast zijn er natuurlijk ook eisen op het gebied van herkomst en documentatie. Metel werkt voor dit soort klanten daarom vaak met afroepcontracten, dit voorkomt prijsfluctuatie en stilstand.

“Onlangs sprak ik met een Europese handelspartij die mij zei dat de levertijden van bepaalde metalen bij hen opliepen van 12 tot wel 18 maanden,” vertelt Nick Kesteloo, accountmanager bij Metel. “Wij hebben een snelle levering gelukkig wel geborgd door de nauwe samenwerking met onze fabrieken. Zij kunnen de productie opschalen én we krijgen als het nodig is voorrang, zodat onze klanten kunnen beschikken over de metalen die zij nodig hebben.”

Metel heeft daarnaast te allen tijde een aanzienlijke vrije voorraad van speciale metalen zoals bijvoorbeeld Titanium. Klanten stellen dit op prijs en dit heeft ertoe geleid dat Metel op dit moment bezig is met het bouwen van een nieuw pand waar zij deze voorraad nog verder uit kan breiden. Dit maakt het in de nabije toekomst – het pand wordt in januari 2023 opgeleverd – mogelijk om onze klanten in Europa nog sneller te bedienen.

  Meer lezen? Download ons whitepaper over speciale metalen

  We nemen je mee in onze dienstverlening: van uitgebreide kennis van metalen, eigenschappen en bewerkingen tot documentatie en betrouwbare levering van speciale metalen.
  Ook kijken we uitgebreid naar de eigenschappen en toepassingen van drie metalen: Nikkel, Titanium en Wolfraam / Tungsten.
  Documentatie herkomst van metalen

  De beursgenoteerde klanten van Metel hebben daarnaast te maken met wetgeving rond de herkomst van onder andere Wolfraam, Molybdeen, Tantaal en Niobium. Deze wetgeving is in het leven geroepen om te voorkomen dat zogenaamde conflict-metalen gebruikt worden in smelterijen of industriële processen met als doel om de uitbuiting van mijnwerkers en lokale bevolkingsgroepen te voorkomen.

  “Alle metalen en onderdelen die door Metel geleverd worden voldoen aan alle wet- en regelgeving en worden geleverd met een EN10204/3.1 materiaalcertificaat. Dit is een certificaat wat door de fabriek wordt opgemaakt, waarin de mechanische en chemische waarden worden getest van de desbetreffende batch.”

  Netwerk van fabrieken garandeert levering exotische metalen

  “Het netwerk van Metel bestaat uit een vast aantal fabrieken waar we al jaren zaken mee doen. We hebben per metaalgroep (zoals Wolfraam of Tantaal) één vaste fabriek, zodat we altijd kunnen leveren. Deze fabrieken zijn gespecialiseerd in deze metaalgroep en hebben naast de ruwe productiecapaciteit ook specialistische kennis én bewerkingstechnologie in huis,” zegt Kesteloo.

  “Vaak is de fabriek dan ook een aanvulling op de kennis van Metel, samen geven wij antwoord op zelfs de meest specialistische metallurgische vragen. Dat heeft ook betrekking op de bewerking van de metalen, wat een vak op zichzelf is. Startpunt is vaak de informatie die Metel via haar website aanbiedt, bijvoorbeeld de datasheets met de mechanische en fysische eigenschappen van een bepaalde legering. Daarmee adviseren we klanten ook op het gebied van bewerking of nemen zelfs de productie van bepaalde onderdelen (in speciale metalen), zoals bijvoorbeeld Wolfraam, helemaal uit handen”

  Metel levert wereldwijd speciale metalen aan bedrijven actief in veeleisende markten zoals bijvoorbeeld semiconductor, medical en de petrochemie. Door middel van bijvoorbeeld afroepcontracten verzekert onze klant – toeleveranciers en OEM – zich van de beschikbaarheid én een constante kwaliteit van de gewenste metalen. Wil jij meer weten over de dienstverlening van Metel? Neem dan contact op via 0416 – 724 800 of mail n.kesteloo@metel.nl.